Mydło kastylijskie składa się w 60% z oliwy z oliwek, a jeśli dodasz do niego skórkę z pomarańczy i płatki nagietka, to zrobisz mydło, z którym nie wiesz co najlepiej jest zrobić. Umyć się czy zjeść…. żartuję, ale tylko trochę, bo co prawda mydła nie wolno jeść pod żadnym pozorem, ale jak powąchasz to mydło, to nie ma bata. Zgodzisz się ze mną.
Miałam dokładnie takie właśnie wrażenie, kiedy odpakowałam niepozornie zapakowaną paczuszkę nadaną w Irlandii przez zaprzyjaźnioną blogerkę… pachnie jak ciasto pomarańczowe! Aż szkoda, że nie mogę tu załączyć zapachu. Takie mydło można zrobić samodzielnie w domu – poniżej przepis.
Składniki
- 750 g oliwy z oliwek. Jeśli robisz pierwszy raz, może być inny tłuszcz, ale wtedy będą inne ilości oraz proporcje w stosunku do ilości wodorotlenku sodu, które podaję poniżej.
- 90,79-96,84 g wodorotlenku sodu/sody kaustycznej (NaOH).
- 249 g wody destylowanej lub naparu ziołowego zgodnego z własną preferencją.
- Dodatkowe składniki podnoszące walory wizualno-aromatyczne dodaj według własnych upodobań np. rozdrobniona skórka pomarańczowa, płatki nagietka (z naparu), olejki eteryczne, kawę, płatki owsiane.
Podane ilości wody i wodorotlenku sodu trzeba dokładnie odmierzyć, ponieważ jeśli NaOH będzie za mało, mydło będzie maziste i mniej trwałe, a jeśli za dużo będzie zbyt ostre.
Jeśli robisz mydło po raz pierwszy, możesz użyć innego oleju (nie będzie szkoda, jak coś nie wyjdzie).
Wtedy proporcje tłuszcz/NaOH będą następujące:
- 750 g oleju słonecznikowego/ 91,13-97,20 NaOH
- 750 g oleju palmowego/94,84-101,16 NaOH
- 750 g margaryny/90,79-96,84 NaOH
- 750 g oleju z pestek winogron/ 86,74-92,52 NaOH
Inne oleje można sobie przeliczyć na tej stronie dostępnej w j. niemieckim.
W tabelce ‘Basisöle, Spezialöle und Zusatzstoffe’ wpisz w gramach ilość wybranego tłuszczu, z którego chcesz zrobić mydełko, bez ‘g’ za cyferkami. Następnie kliknij ‘Lauge berechnen’ i w nowym okienku otworzy się strona – po lewej jest lista i waga użytych tłuszczy (możesz wpisać więcej niż 1), a po prawej w tabeli ‘Laugentabelle (NaOH)’ znajdziesz ilość procent niezmydlonego tłuszczu w gotowym mydle ‘% Überschussfett’ oraz ilość potrzebnego NaOH.
Na dole znajdziesz opisy:
- 0-3% (na pomarańczowo) niezmydlonego tłuszczu daje mydło ostre, nie nadające się użytku toaletowego, co najwyżej co prania.
- 4-10% (na lawendowo) niezmydlonego tłuszczu daje dobre mydło toaletowe.
- 11-15% (na zielono) niezmydlonego tłuszczu daje mydło miękkie i mniej trwałe – można je chcieć uzyskać tylko w określonych wypadkach.
Proporcje wody określaj zawsze w stosunku do ilości użytych tłuszczy i powinna to być zawsze 1/3 użytego tłuszczu. Większa ilość wody powoduje większą miękkość mydła i jest to sprawa gustu – jak zrobisz mydełko kilka razy sama będziesz wiedzieć najlepiej. Eksperymentuj również z mniejszą ilością wody.
Argumenty za mniejszą ilością wody w mydle domowej roboty: mydełko szybciej schnie i po cięciu jest gotowe na następny dzień oraz jest ładniejsze – mniejsze prawdopodobieństwo, że zostanie zdeformowane przy wyjmowaniu, ale to akurat tylko mankament optyczny.
Można również zamiast NaOH użyć wodorotlenku potasu (KOH), wtedy proporcje do tłuszczu będą zupełnie inne – możne je także przeliczyć w w/w kalkulatorze.
Sprzęt
- Garnek stalowy lub emaliowany – bez żadnych uszkodzeń, bez teflonu i innych powłok.
- 2 słoiki – jeden mniejszy, drugi większy.
- Drewniana łyżka.
- Gogle pływackie lub narciarskie.
- Grube gumowe rękawice.
- Dokładna waga elektroniczna.
- Pudełeczka lub foremki drewniane lub plastikowe.
Jak zrobić mydło
Po pierwsze założyć gogle i rękawice, najlepiej założyć ubranie z długim rękawem, pochować jedzenie, naczynia i sztućce oraz otworzyć jak szeroko okno. Będzie się działo!
- Odważ wodorotlenek sodu (NaOH) i umieść w mniejszym słoiczku.
- Odmierz wodę, wlej do większego słoika i ustaw go w zlewozmywaku.
- Powoli wsypuj wodorotlenek sodu do wody – cały czas delikatnie i powoli mieszając. W wyniku reakcji chemicznej słoik nagrzeje się do temperatury ok. 70C. Zostaw do lekkiego ostygnięcia do temp. 40-50C.
- Tłuszcze podgrzej na ogniu do temperatury 40-50C i odstaw na bok.
- Gdy zarówno tłuszcz, jak i zawartość słoiczka będą miały podobną temperaturę 40-50C możesz je zacząć łączyć.
- Powoli wlewaj zasadę do tłuszczu, cały czas powoli mieszając drewnianą łyżką.
- W miarę ochładzania masa będzie powoli gęstnieć i po około 15 minutach osiągnie konsystencję budyniu.
- Można wtedy już zacząć przelewać do przygotowanych pudełeczek i naczyń.
- Zanim przelejesz do foremek/pudełeczek, dodaj inne składniki wybrane według własnego upodobania.
- Na 24 godziny koniecznie trzeba jeszcze napełnione naczynia zawinąć w coś co zatrzyma temperaturę, gdyż nadal w mieszaninie będą zachodzić reakcje chemiczne (zmydlanie)
- Na następny dzień, pokroić mydło na kostki i zostawić w spokoju na 4-6 tygodni.
- Używać lub obdzielić przyjaciół po upływie 4-6 tygodni, gdyż dopiero wtedy można używać.
Uwaga! Roztwór NaOH jest silnie żrący, dlatego koniecznie trzeba przestrzegać zasad bezpieczeństwa podczas przygotowania roztworu i pracy z nim.
Jeśli zasada wejdzie kontakt ze skórą, należy spłukać dużą ilością zimnej wody, a w razie dostania się do oczu trzeba natychmiast jechać do lekarza.
Nigdy nie wlewaj wody do suchego wodorotlenku sodu (NaOH)!
Suchy NaOH przechowuj w zamkniętym, koniecznie opisanym opakowaniu i umieść w bezpiecznym miejscu.
Jeśli zachowasz ostrożność, ryzyko poparzenia jest małe. Sam NaOH ma postać kuleczek, które nie tak łatwo porozsypywać, ale mimo to pracuj z nim uważnie i powoli.
NaOH można kupić w hurtowniach chemicznych lub w Internecie.
Koszty
Koszt ogólny wyprodukowania sobie 1 kilograma mydełka w domu jest uzależniony w największym stopniu od użytego tłuszczu i może się wahać od 11 zł do 25 zł, co po podzieleniu na kostki ok. 100 g wychodzi 1,1 zł do 2,50 zł.
Mydło – jak powstaje i czym jest od strony chemicznej?
Produkcja mydła, nawet domowym sposobem jest oparta na jednej z najstarszych syntez chemicznych. Mydło powstaje w reakcji hydrolizy glicerydów (tłuszcze). Hydroliza ta prowadzi do otrzymania soli kwasów tłuszczowych i gliceryny. Przykładem soli jest – palmitynian sodowy C15H31COONa lub wodorotlenek sodowy NaOH. Mydło jest mieszaniną soli sodowych i wyższych kwasów tłuszczowych.
Mydła różnią się od siebie składem i metodą obróbki. Można zrobić je z oliwy z oliwek, wtedy otrzymamy mydło kastylijskie, a po dodaniu alkoholu uzyskasz mydło przezroczyste, można zrobić dyspersję powietrza w mydle i otrzymasz mydło w wodzie, można dodawać substancje aromatyczne, zapachowe, bakteriobójcze i barwniki.
Jeżeli zamiast soli sodowej użyjesz wodorotlenku potasu, to uzyskasz miękkie (maziste) mydło potasowe tzw. mydło szare).
#jakzrobićmydło #mydłokastylijskie
Kliknij tutaj jeśli chcesz się nauczyć jak zrobić balsam do ciała z woskiem pszczelim.
*********************************************
Aby nie ominęły Cię następne fantastyczne wpisy na tym blogu, subskrybuj tutaj:
Beata napisał
Cześć
Zamierzam zrobic swoje pirwsze mydło i od razu chciałabym je zrobic z domieszką glinki. I tu moje pytanie – jak dodac glinkę do mydła by się ładnie w nim rozprowadziła? Powinnam zapewne glinkę wczesniej namoczyc w wodzie – tylko jak wtedy traktować przepisy na mydło – od podanej ilości wody do zrobienia zasady sodowej odjąć troszkę do namoczenia glinki, czy namoczyc glinkę w dodatkowej wodzie???
Dziękuję
Ewa napisał
Beata, proponuję dojść do tego drogą prób i błędów, dlatego że czasem małe wahania wody mogą zmienić efekt końcowy. Jeśli jednak glinka jest sypka to traktujesz ją jak składnik suchy, jeśli rozprowadzisz wodą to zwiększasz ilość wody w całości przepisu, więc będziesz miała mniej samej glinki w mydle. No ciekawa jestem jakie będą twoje efekty – sama nie robiłam jeszcze mydła z glinką.
Ola napisał
Witaj, nic mnie nie gryzie, przeciwnie; chciałam pochwalić bardzo Twój przepis na mydło. Przymierzam się do takiej produkcji na własne potrzeby, więc przeczytałam około 15 bardzo zawiłych albo odwrotnie, bardzo uproszczonych przepisów. I zniechęciłam się.
A to przeczytaniu Twojego znów nabrałam ochoty na tę zabawę.
Zając napisał
Jedna uwaga, jeśli zasada wejdzie w kontakt ze skóra należy neutralizować ją octem.
Paulina napisał
super przepis
ale jako głąb nie czaje jakie tam dawałaś ilości NaOH – za duzo cyferek
Ewa napisał
Ilość NaOH zależy od rodzaju tłuszczu jaki używasz – wypisałam ilości dla poszczególnych rodzajów tłuszczu.
Precyzyjne odliczanie ilości NaOH na rodzaj tłuszczu jest o tyle istotne, że ma ogromny wpływ na ostateczną konsystencję – dlatego ilości NaOH są z takimi durnymi ilościami na drugim miejscu po przecinku – potrzebujesz wagę elektroniczną.
Gdybyś miała do dyspozycji inny tłuszcz niż te które wymieniłam, to skorzystaj z linku gdzie jest licznik po niemiecku – wszystko można sobie policzyć, a jak nie znasz niemieckiego, to dasz radę z translatorem google.
Paulina napisał
kurcze poprzeliczałam niby ale coś mi nie wychodzi
tzn zrobiłam z oleju winogronowego i kakaowego. zgrudziło mi się ;/ tzn zrobiła się taka kasza manna. po 24 przybiegłam z nożem a tu plastelina + olej wycieka. coś się musiało spartolić ale jeszcze poczekam – chyba przy następnym nie będę kombinowała i zrobie bez kombinacji
katel napisał
Gdzie kupić czystą sodę kaustyczną? Wszędzie jest oferowana 98,5% – 98,8%.
Beata napisał
Witam
zapewne zadam glupie pytanie, ale lepiej sie upewnie.
Czy NaOH jest podana w gramach?:)
Z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Justinek napisał
Witam,
Mam pytanie.Zrobiłam mydło kastylijskie 3 dni temu z połowy podanych składników,wszystkich dokładnie po połowie.W ramach wody użyłam naparu z rumianku. Mydło nadal nie jest twarde tylko bardzo gęste,właściwie do dziś bo jeszcze wczoraj było jak kisiel.Dodam że na wierzchu zebrała się cieniutka warstwa oliwy,która dziś się wchloneła.
To moje drugie mydło w życiu, ale dokładnie pilnowałam wagi,temperatur i mieszałam je ok 25 minut zanim wlałam do foremek.
Proszę o poradę co mogło pójść nie tak.Skoro nie jest twarde, to może za dużo wody,mydło w płynie wcale mi nie przeszkadza,nawet miałam też takie zrobić. Tylko skoro jest w płynie to dłużej powinno leżakować?
Pozdrawiam,
J.K.
Tomek napisał
Właśnie wytworzyłem mydło kastylijskie lecz dodatkiem mleczanu sodu i alkoholu cetylowego. Jest o wiele twardsze i bardziej puszyste. Robienie mydeł to wspaniała frajda. Zapraszam na mój profil na instagramie DailyRoutine and Passionyl
Pozdrawiam